Teme orizontale și secundare FSE+




Principii orizontale FSE+
În contextul fondurilor europene, instituțiile europene, dar și cele din statele membre au obligația de a respecta și aplica principiile Cartei atât în pregătirea, cât și în implementarea programelor de finanțare. Această obligație se transmite mai departe și beneficiarilor de finanțări cărora li se solicită să respecte și să integreze principiile orizontale pe tot ciclul de viață al proiectelor, începând de la planificarea și designul lor și până la implementare, monitorizare și evaluare.
Principalele principii orizontale sunt egalitatea de șanse, nediscriminarea, accesibilitatea, egalitatea de gen și dezvoltarea durabilă.
Toate activitățile proiectului vor avea în atenție respectarea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. În conformitate cu prevederile art. 9 din Regulamentul UE nr. 2021/1060 și cu prevederile articolelor 6 și 28 din Regulamentul UE nr. 1057/2021, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se obliga să asigure respectarea principiilor și temelor orizontale, a prevederilor legale naționale și comunitare cu privire la egalitatea de șanse și de tratament egal între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen, luarea în considerare a capacităților, nevoilor și aspirațiilor diferite ale persoanelor de sex masculin si, respectiv, feminin și tratamentul egal al acestora. Pentru a promova egalitatea de gen, se va integra principiul egalității de șanse și tratament ca parte integrantă a diverselor stadii din ciclul de viată al proiectului – planificare, implementare, monitorizare și evaluare.
În activitățile de informare a publicului larg se va avea in vedere asigurarea accesului egal la activitățile proiectului tuturor categoriilor de persoane, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, care se încadrează în categoriile eligibile, promovând astfel creșterea gradului de conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități și a drepturilor acestora și încurajând receptivitatea față de drepturile lor. Intervențiile din cadrul proiectului vor urmări îmbunătățirea inserției profesionale a femeilor prin asigurarea accesului egal la oportunități de dezvoltare, încurajându-se accesul egal.
În implementare, se va urmări creșterea participării femeilor prin asigurarea de responsabilități și sarcini egale cu bărbații. Se va încuraja participarea la activități a femeilor, 50% femei în GT de format și 50% femei între câștigătorii planurilor de afaceri finanțate în scopul sprijinirii independenței femeilor.
În monitorizarea proiectului se va urmări distribuția pe sexe și apartenența la grupuri vulnerabile a membrilor GT și a angajaților în întreprinderile sociale. Proiectul are în vedere prevederile Legii 202 /2002 și ale Directivei Consiliului 2000/43/CE. Nu vor exista diferențieri de salarizare între persoane de gen diferit și nici de acordare a subvențiilor de minimis. Activitățile se vor adresa în mod direct și nediscriminatoriu tuturor categoriilor sociale, etniilor, genurilor. Vom stimula, prin grila de evaluare a Metodologiei de selecție a planurilor de afaceri, angajarea de persoane defavorizate, în special vulnerabile, asumarea înființării de întreprinderi sociale de inserție. Membrii GT selectați în urma concursului de planuri d afaceri, viitorii antreprenori își vor asuma respectarea principiilor Temelor secundare și orizontale FSE+/PEO.
Directiva privind egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și Directiva privind egalitatea de tratament între rase au fost elaborate pentru a combate discriminarea. În implementarea proiectului se va avea în vedere crearea unei culturi organizaționale favorabile incluziunii. Proiectul prevede toleranță zero pentru orice comportament reprobabil pe criteriu de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenența la o categorie defavorizata, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu, care poate duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv. În cadrul cursului de formare, grupul țintă va fi instruit cu privire la nediscriminare. Documentațiile de achiziție, metodologiile si procedurile elaborate în cadrul proiectului vor permite participarea în condiții egale tuturor persoanelor fizice și juridice, indiferent de naționalitate, sex, vârstă, religie, origine etnică și orientare sexuală. Ne vom asigura că prevenim discriminarea indirecta prin adoptarea unor criterii de excludere si de selecție care să nu conducă la defavorizarea anumitor ofertanți, respectiv persoane din GT.
Teme secundare FSE+
Membrii grupului țintă vor primi materiale și își vor însuși informații legate de dezvoltarea durabilă, cursul de antreprenoriat social conținând informații consistente pe această temă. În cadrul workshop-urilor din cadrul subactivității I.2, care se vor desfășura online (webinarii) pentru a minimiza costurile de transport, se vor prezenta informații legate de temele orizontale și secundare FSE+/PEO, inclusiv conceptele de dezvoltare durabilă, DNSH, economie verde. Vor fi organizate întâlniri cu membrii grupului țintă pentru promovarea principiilor de dezvoltare durabilă cu accent pe utilizarea eficientă a resurselor, gestionarea deșeurilor, utilizarea eficientă a apei, utilizarea de sisteme inteligente de iluminat. Metodologia de selecție a planurilor de afaceri conține instrucțiuni explicite pentru aplicați pentru a planifica și gestiona eficient resursele și a respecta principiul care prevede ca plata costurilor cauzate de poluare să fie suportată de cei care o generează. Se va puncta suplimentar planul de afaceri care va încorpora principiile dezvoltării durabile.
Proiectul respectă în integralitate principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH – „Do No Significant Harm”), care prevede: atenuarea schimbărilor climatice; adaptarea la schimbările climatice; utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine; tranziția către o economie circulară; prevenirea și controlul poluării; protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.
Se are în vedere accelerarea utilizării instrumentelor și proceselor digitale, astfel, activitățile având din ce în ce mai mult suport electronic, eliminându-se tipărirea și, implicit, consumurile de hârtie si tonere.

